2012. június 2., szombat

Monet kertje Givernyben /Inspired by the Garden of Monet /Giverny, France"Számomra egy táj csakis önmagában nem létezhet, hiszen valójában nap mint nap változik; a környező atmoszféra az, ami életre kelti - a folyton vibráló fény és levegő. Nekem csakis a környező atmoszféra szabja meg a dolgok igazi értékét."
                                       Claude Monet
A francia impresszionista festő (1840-1926) egy vagyont költött a franciaországi Givernyben található paradicsomi kertjének létrehozására.

A kert két részből áll: a szabályos elrendezésű virágoskertből, melyben szigorú rend szerint tervezte meg a "Festékdoboz"-nak nevezett virágágyásokat - bennük dúsan viruló évelő és egynyári virágokkal,
valamint a "vizeskertet" - hogy "legyen a szemnek min felvidulnia, szolgáljon a festéshez motívumnak".

Monet kertépítészetére erősen hatottak a japán festők tájképei.

Amikor megvásárolta a kertjével szomszédos mezők egyikét, a Ru folyócska elvezetésével keletkezett lápot és tavat egy állandóan változó fényű és színű növényegyüttesként álmodta meg.

Tavaiba tündérrózsákat telepített - ezek képein is gyakran megjelennek, csakúgy, mint a japán híd, amely kertjének szinte a jelképévé vált.


A festő a ház falát nem futtatta be kúszónövényekkel, hanem a "kompozíciót áthelyezte az égre" - azaz a széles allét vasvázakkal megerősített boltívre futtatott rózsákkal borította be.

Giverny nemcsak műterem, hanem a család lakhelye is volt. Ezért találunk itt olyan pázsitot, ahol le lehet ülni egy fa alá játszani vagy piknikezni; ezeket virágágyások szegélyezik, melyeken csak keskeny kis kapukat hagytak, így mindegyikük "titkos kertté" változott.

Giverny igazi festői kert: itt Monet sajátos művészeti stílusát úgy fejleszthette ki, hogy közben teljes egészében a természeti jelenségekre koncentrálhatott.

1 megjegyzés: